Faaborg tur tre

Photo: VisitFaaborg

Tur tre - fire km - Norden til Faaborg

Denne etape bringer dig langs sogneskellet over Sundbakkerne og langs Sundsøen og til den gamle købstad Faaborg.

 

 1  Over mosen… Syd for Ny Hesbjerggård går Øhavsstien fra mod Faaborg. Det første stykke går den ad en bræddebro hen over en mose af den type, der hedder ekstrem fattigkær og er sjælden på Fyn.

 

 2  …. og langs sogneskellet De næste to kilometer går Øhavsstien langs sogneskellet mellem Diernæs og Svanninge Sogne. Sogneskellet er et stengærde, som snor sig gennem landskabet. Skellet og Øhavsstien følger det bakkede terræn, når frem til asfaltvejen Svanninge Huse og fortsætter mod syd. Her er et flot kig mod Faaborg og ud over Dyreborg og Bjørnø.

 

 3  Sundbakkerne Området, du går ned over, hedder Sundbakkerne, og undervejs finder du en ”Kaffeplet”. Sundbakkerne ejes af Aage V. Jensens Fonde og drives uden sprøjtemidler og gødning, så området kan udvikle sig til et over drev og så Sundet holdes rent og klart.

 

 4  Sundet Langs Sundet går du ad Sundstien mod vest i retning af Faaborg.

 

Faaborg lå i gamle dage på en halvø med Sundet på nordøstsiden og Faaborg Fjord på sydvest- og sydsiden.

 

Indtil 1400-tallet blev Sundet brugt som vinterhavn for Faaborgs skibe. Senere blev der bygget en vandmølle omtrent der, hvor byens kraftvarmeværk ligger i dag, den var i funktion frem til 1881. Men så gik faaborgenserne med på tidens trend med at afvande lavvandede fjordarme, så man kunne få enge til afgræsning, og i 40’erne blev Sundet pumpet tørt og derefter brugt til græsning og høslæt.

 

I 2000 besluttede Fyns Amt, Faaborg Kommune samt Naturstyrelsen, at der igen skulle vand i Sundet. Ved hjælp af pumpe og stemmeværk holdes vandstanden i Sundet nu cirka en meter under niveauet i Faaborg Fjord. En sti fører rundt om Sundet, og på engene græsser Faaborg Naturpleje- og Kogræsserlaugs kreaturer om sommeren.

 

Mange fugle yngler og raster ved Sundet, og faaborgenserne kan glæde sig over en bynær naturperle.

  

Flystyrt  Syd for Faaborg Gymnasium står en sten med teksten: Til minde om 5 allierede Flyvere, der fandt døden på Sundets bløde Enge den 15.2.1944.

 

Den dag var 898 allierede bombefly på vej mod Berlin. Et af de forreste blev ramt, og der gik ild i flyet. Besætningen forsøgte at slukke ilden, men snart måtte piloten give ordre til at forlade flyet.

 

Det nåede de dog ikke. Over Faaborg eksploderede bombelasten og besætningen blev slynget ud. I Faaborg knuste trykbølgerne mange af byens ruder. Kun piloten og et af besætningsmedlemmerne fik udløst deres faldskærme. De to overlevede krigen i tysk fangenskab.

 

Flyet faldt ned over Faaborg og Sundet. Her fandt man også ligene af den øvrige besætning, som blev begravet i Faaborg.

 

Faaborg

Faaborg blev nævnt første gang i historien i år 1229, hvor Valdemar Sejr gav byen i morgengave til sin svigerdatter Prinsesse Eleonora af Portugal, da hun blev gift med prins Valdemar den Unge.

 

.6  Vesterport I Vestergade kan du stadig se den middelalderlige byport Vesterport. Selv om Vesterport flere gange er blevet ændret og repareret, er dette stadig den oprindelige placering af byporten. Middelalderlige byporte er sjældne i Danmark; ud over Vesterport i Faaborg er der kun byporten i Stege på Møn tilbage.

 

Faaborg har altid været en handels- og søfartsby. Al transport af betydning foregik over vand, helt op i 1900-tallet. Fra Faaborg sejlede man både lokalt i Øhavet og ud på verdens- havene; til København med brænde og korn, til Lübeck efter jern og salt og til Holland efter klæde.

 

Senere begyndte de rige købmænd og redere i Faaborg at besejle Vestindien, Sydamerika og Kina, hvorfra deres skibe hjembragte sukker, rom, ris, kanel, peber, porcelæn, mahogni og kaffe. I 1800-tallet lå Faaborg i top fem blandt danske søfartsbyer.

 

Når du går i det gamle kvarter omkring byporten i Vestergade og ned mod havnen, kan du stadig se nogle af de store købmandsgårde fra Faaborgs tid som stor søfartsby - fra starten af 1700-tallet til omkring 1850.

 

På udvalgte tidspunkter hen over året kan du for eksempel besøge Den Gamle Gård i Holkegade, som i mange år var hjemsted for Øhavsmuseets kulturhistoriske samlinger. Nu drives den af frivillige under en forening. For åbningstider se venligst visitfaaborg.dk.

 

Den Voigtske Gård kan beses udefra. Du kan gå ind fra Vestergade gennem porten overfor Vesterport Bageri.

 

I Østergade 3 ligger pakhuset Poul Kinafarers Gaard, som er fra omkring 1700-tallet.

 

 7  Faaborg Museum I Grønnegade ligger kunstmuseet Faaborg Museum. Museet ligger lige op til Konservesgården, der omkring 1900 ejedes af konservesfabrikanten, etatsråden, kunstelskeren med mere Mads Rasmussen. Han stiftede Faaborg Museum i 1910, og i 1915 blev den nye museumsbygning indviet.

 

Mads Rasmussen købte en del malerier af De Fynske Malere Fritz Syberg, Peter Hansen, Jens Birkholm og Johannes Larsen. Museet er ikke så stort, men det er fint og skabt til de billeder, der hænger der.

 

 8  Klokketårnet Klokketårnet, der ligger i den gamle del af byen, er Faaborgs vartegn. Den markante, gulkalkede bygning med det sorte tag rager godt op over byen. Oppe i klokke- tårnet findes stadigvæk et klokkespil, som spiller fire gange i døgnet med moderne digital teknik.

I midten af 1200-tallet opførtes Sankt Nicolai Kirke - Faaborgs første kirke. Sankt Nicolai var skytshelgen for de søfarende. Klokketårnet blev opført som en tilbygning til Sankt Nicolai Kirke sidst i 1400-tallet. Efter reformationen i 1537 overtog kongen - eller staten - meget af den katolske kirkes ejendom i Danmark, herunder også Sankt Nicolai Kirke.

 

Kongen havde en overgang planer om at anvende kirkebygningen til kornkammer, men det blev opgivet. I 1546 gav kongen tilladelse til at overføre inventaret fra Sankt Nicolai Kirke til den nyere Helligåndskirke, som er Faaborgs kirke i dag.

 

I 1556 var Sankt Nicolai Kirke revet ned, men klokketårnet havde stor betydning som sømærke, så det fik lov at blive stående.

 

Klokketårnet blev siden varmestue for byens vægtere. Om sommeren kan du om aftenen gå med vægterne rundt i byen og høre vægtersange og historier fra det gamle Faaborg.

 

Når Klokketårnet har åbent, så kig ind. Her er skiftende udstillinger, og du kan komme op i højden. Klokketårnet kan ses fra stort set hele Faaborgs opland - følgelig er der også et vidt udsyn fra tårnet.

 

Ved Klokketårnet ligger flere gamle byhuse. Gå for eksempel en tur i Adelgade eller en tur mod nord til Bøjestræde og Grønnegade.

 

 9  Helligåndskirken Faaborgs kirke er Helligåndskirken, som ligger mod nord i den gamle bydel. Kirken var oprindeligt en klosterkirke, der var bygget sammen med Hellig- åndsklosteret, som blev stiftet i 1477. Det må antages, at de ældste dele af kirken stammer fra den tid. Der er ingen spor af klostret i dag.

 

Kirken er en smuk kirke med munkestole fra den katolske tid. Den gamle døbefont af granit er fra middelalderen, og et katolsk skab fra senmiddelalderen er overført fra Sankt Nicolai kirke.

 

Helligåndskirkens oprindelige altertavle fra 1511 findes nu på Nationalmuseet i København og er et klenodie fra denne tid. Den nuværende altertavle er fra 1855 og malet af Vilhelm Marstrand.

 

Kirken blev i 2020 landskendt for designeren/fotografen Jim Lyngvilds fotostater med nyfortolkninger af fortællinger fra Biblen.

 

Kirken lukkede i efteråret 2020 for at gennemgå en omfattende indvendig renovering, og åbnede igen pinsedag, den 5. juni 2022.

 

10  Gå en tur på havnen Gå en tur på Havnegade og Christian IX’s Vej. På nordsiden ligger for eksempel byens gamle toldbod, bygget i 1837 og i funktion som toldbod helt frem til 1971. Lidt vest for toldboden ligger Den Gamle Gårds lysthus, hvorfra der er gode kig hen over havnen.

 

Havnefronten er blevet renoveret i de senere år. Gamle bygninger, der har haft med industri og fiskeri at gøre, er forsvundet, og nye bygninger til beboelse, banker og ejendomsmæglere er skudt op.

 

Der er anlagt en havnekanal og et havnebad, hvor du kan hoppe direkte i Øhavet fra to brede badebroer. Her er også et bassin til små børn, udendørs bruser og toiletter.

 

Om sommeren kan du opleve en næsten sydlandsk stemning på havnen med madboder, barer, udendørs servering og et muntert folkeliv.

 

Øhavsmuseet. Øhavsstien fører dig frem til Faaborgs nye museum, Øhavsmuseet, Havnegade 3,

 

Udstillingen ”Mærk magien” tager afsæt i, at naturen har altid været en central del af menneskets liv, men at vi med industrialiseringen og urbaniseringen har fjernet os mere og mere fra naturen. Museet præsenterer udstillingen sådan her:

 

”På Øhavsmuseet vil vi bringe dig tilbage til dine rødder. Med lyde, lysdesign, stemninger og spændende fortællinger bliver du ledt gennem 5 tidsaldre, hvor du vil opleve, hvordan mennesket til alle tider er blevet påvirket af naturen. Du vil blive testet og mærke naturens kraft på din egen krop. Når du bevæger dig gennem udstillingen på Øhavsmuseet, åbner der sig en magisk verden for dig. Du vil finde ind til dig selv og opdage, at du er del af noget større, hvor alt er forbundet.”

 

Gæsterne betjener sig selv ved hjælp af en “digital fortæller” – en lydbaseret guide, hvor historier er indtalt af professionelle skuespillere.

 

I Øhavsmuseets foyer er der etableret et besøgscenter for Geopark Det Sydfynske Øhav, Her er gratis adgang, og du bliver du præsenteret for en masse udendørs oplevelser, som du kan udforske sammen med museets medarbejdere eller med familien på egen hånd. 

 

Usynligt teater Med start ved Øhavsmuseet kan du gå i usynligt teater – her begynder ”Under Isen”, en dramatiseret audiowalk (lydvandring) skabt i samarbejde mellem Øhavsmuseet, BaggårdTeatret og Faaborg Museum.

 

Det er teater, der spiller, når det passer dig, og som bruger den smukke sydfynske natur som scenografi.

 

Måske har du allerede gået i Svanninge Bjerge, men tag bare turen igen, nu sammen med arkæologen Sofie.

 

Forestillingen blander historisk, geologisk virkelighed med fiktion. Du går fra Faaborg op i istidsbakkerne og mærker dit eget hjerte banke, mens du følges med en forelsket H.C. Andersen i ørerne. Du ser nærmere på blødheden i bakkerne, som Anna og Fritz Syberg forelskede sig i – og du får den dramatiske historie om bakkernes tilblivelse.

 

Forestillingen hentes via appen BaggaardTeatret, og det eneste, du ellers skal bruge, er et par hørebøffer - og et nysgerrigt sind.

 

Gå også en tur langs kysten mod øst forbi Faaborg Roklub og ud ad Langelinie. Du passerer Den Gamle Assistenskirkegård og parken Voigtsminde, hvor der om sommeren står et par fine kanoner på den gamle skanse. Videre forbi Den Nye Assistenskirkegård og ud til parken Klinten og til Østerbrogade, som er den gamle vej mod Svendborg. Gå retur ad den og tilbage til havnen.

 

Faaborg har et levende kunstnermiljø. Gallerier viser skiftende udstillinger, og flere steder har kunstnere og kunsthåndværkere værksteder og udsalg.

 

Der er gode muligheder for at proviantere i Faaborg.

 

Fra færgehavnen kan du sejle til småøerne Bjørnø, Avernakø og Lyø samt Søby på Ærø.

 

Har du lyst til endnu en afstikker, kan du om sommeren tage med Syd Fyenske Veteranjernbane fra Faaborg eller Pipstorn til Korinth, hvorfra Naturstyrelsen har anlagt en 16 km lang natursti til Ringe - en kombineret gang-, cykel- og ridesti.